Bixie op K3

Dirk Willem Rosie

Door Dirk Willem Rosie

Niets kon de Kür op muziek stuiten. De Duitse tempelridders hebben dat 30 jaar geleden wel geprobeerd. Onder aanvoering van dr Reiner Klimke trok de klassieke elite niet alleen zijn neus op voor het idiote verzinsel van Joep Bartels, het gehos op frivole klanken was naar Duitse overtuiging de bijl aan de wortel van de rijkunst.

Dat woord alleen al. Rijkunst. Slechts als een schilder, beeldhouwer, componist of auteur op de rug van een paard klimt kan eventueel sprake zijn van rijkunst. Het is omgedraaid: dóór de Kür op muziek is er iets van kunst in de paardensport gekomen. Is paardrijden ballet geworden. Een theatrale ervaring.

Ik waag te betwijfelen of Anky evenveel effect had gehad als niet duizenden hadden zitten snotteren bij Bonfire’s Symphonie. Als we alleen maar naar die ranke verschijning hadden kunnen kijken en niet hun ballade hadden kunnen meedansen in ons hoofd.

De Kür maakte van droge aardappelen een smeuïge dis. Van gekommaneuk voor ingewijden werd dressuur iets waar ook Jan met de Pet plezier aan beleefde. En als het uit de maat ging, of de muziek was afgelopen, maar het paard nog niet, begreep Jan ook dat het mis was. Een heleboel Jannen met Petten zagen met hun beperkte paardenverstand dat Imke Schellekens en Sunrise het mooiste en beste in de muziek bewogen.

Ik leef samen met een vrouw die bij elk mooi stukje muziek zegt: ‘daar kan je Kür op rijden’. De Johannes Passion, Earth Wind And Fire, overal ziet zij zichzelf de ring op binnenkomen. Logisch, paardrijden is gemaakt voor muziek, of andersom. Ik snap niet dat Xenophon niet al op het idee kwam.

De FEI heeft de Kür inmiddels verplicht gesteld op alle meerdaagse CDI’s. Tot hun grote schrik kwamen daar begin 2017 een heleboel Amerikaanse jeugdamazones achter, toen ze in Wellington geacht werden om op de laatste dag op noten te dansen. Anne Boogman was overvraagd, ze kan wel heksen, maar niet toveren, en dus werd de Kür maar afgelast. Er is nog een hoop te doen.

Zo heeft de Kür inmiddels de haarvaten van de dressuur bereikt. Dat proces kan mij niet ver genoeg gaan. Bixie op K3, ik zit op de eerste rij

Reageren is niet mogelijk